DE MENS VERSUS DE MUG

DE MENS VERSUS DE MUG

Ze komen als je slaapt…

Echter, ze zijn er stiekem al eerder, als je nog niet in de slaapkamer bent. Stil houden ze zich schuil, misschien al wekenlang, achter jouw bed wachtend om je bloed te drinken. Daarbij kan er een flink gezoem uit hun keeltjes ontsnappen. Dat zijn de driftmuggen, alleen voor deze mug is het beter om zich doodstil te houden. De Mug is in opmars. Vroeger, jaaaaah vroeger, kwamen ze in de zomer. Nu overwinteren de rakkers, ze zijn er alle seizoenen en zijn niet meer weg te denken. Klimaatverandering? Ik denk het. En waarom ons bloed? Is dat nou echt zo lekker? Ik ging op zoek naar de waarheid van de Vliegende Vampiers.

Bij mijn eerste onderzoek stuit ik meteen op een tegenslag voor de Mug: de Mug zelf is het voedsel voor kikkers en vissen. Door hun gefladder over het water zijn ze een gemakkelijk hapje. Zo! Zij moeten ook uitkijken! Zo gaat het in het Dierenrijk! Opletten en uitkijken.

Is het in ons menselijk leven idem dito?

Ik speur verder en wat fijn, ik vind zowaar pluspunten over het bestaan van de Mug. – De Mug maakt zich nuttig door eencellige algen en diertjes van het watervlak te filteren. De beroemde Everglades in Florida zouden zelfs niet bestaan zonder verschillende soorten muggen – Er wordt daar flink gefilterd dankzij de insecten. Reken maar dat het altijd spitsuur is door de beestjes bij de Wetlands. (Moerassen)

In de loop der jaren dacht ik dat de Mug een slimmerik was. De reden om dat te denken was dat het beestje vlug wegvloog direct als ik hem in de gaten had. Helaas voor de Mug ontdekte ik hun geheim: ze zijn gezegend met twee lange achterpoten die supergevoelig zijn. Bij een minimale luchtwerveling worden de achterpoten getriggerd. Een sein om ‘m te smeren. Het is een feit: het is moeilijk om de Mug te vangen. Er worden flink wat capriolen uitgehaald om de Mug te vangen. Denk aan midden in de nacht met een schijnwerper iedere vierkante meter van de slaapkamer scannen, de discussies met Vriend waar de Mug zich kan verstoppen, zonder resultaat overigens, om daarna uiteindelijk met slaperige ogen de klamboe van zolder halen. Geduld is een schone zaak zo luidt het spreekwoord, alhoewel, de meeste mensen meppen direct de Mug naar de eeuwige jachtvelden.
Inmiddels hebben wij een elektrisch racket aangeschaft. Gelijke kansen. Gebruik je het racket verkeerd, krijg je zelf een klap. Gebruik je het goed, dan is de Mug de Sjaak.
Op zich vind ik het niet leuk als de Mug dood gemaakt wordt. Trouwens ik beken, ik heb de Mug zelfs een periode liefdevol in een glaasje gevangen en in de vrije natuur losgelaten. Dat dan weer wel.

Hieronder wat feiten en geen fabels over de ManMug. ManMug steekt niet. Wat doen zij wel? Zij leven vooral voor de voortplanting. Ze fladderen wat rond en zuigen nectar uit sappige plantjes die ze op hun fluitjes tegenkomen. Zo vullen ze zich twee dagen lang. En dan valt het doek voor hen, de ManMug leeft helaas maar twee dagen.

Dan de VrouwMug: Deze meiden zijn van een ander kaliber. Felle dames! Ze hebben bloed nodig voor de 200 eitjes te laten rijpen. Met rode wangen nemen ze een spurt naar ons lijf en boren er flink op los. Hoe meer bloed des te beter! Het spuug loopt daarbij langs hun bekjes. Het vocht van het spuug is de reden waarom de gezwollen steekbult zo irritant gaat jeuken. De Mug heeft een goed reukorgaan. Bijvoorbeeld: op 30 meter afstand kunnen ze het dioxide uit onze mond ruiken. Onze zweetvoeten vinden ze tevens heerlijk. De stinkvoetjes onder ons zullen dan ook vaker in de omgeving van de voeten worden geprikt.

Ons bloed is zeker goud waard voor de Zwangere Muggen. Ze legt haar 200 eitjes het liefst op een laagje water dat opgewarmd is door de zon. De eitjes dobberen in een pakketje rond en worden larfjes die het heerlijk vinden om gewiegd te worden. Ze worden vertroeteld door de wind tot ze een pop worden. Na twee dagen transformeren de poppen zich en worden volwassen muggen.
Dus: eitje, larve, pop, Mug. Een goochelaar zou er trots op zijn als het zijn truc was.

Het is laat geworden. Het einde van mijn column is in zicht. De drankjes, de pinda’s, de chips doen hun werk. Doezelig sluit ik mijn computer af. Mijn warme bed roept. Als ik indommel hoor ik gezoem. Neeee! Het licht floept aan en ik zie Vriend al heldhaftig in het midden van de slaapkamer staan met de elektrische mepper. De knal die volgt betekent dat het afgelopen is met deze Mug. “Zielig”, mompel ik zachtjes, alhoewel, zeven zuur slaap zonder gezoem is tussen ons gezegd de knal wel waard geweest.
Nog wat feiten om over na te denken.

Muggen zijn een van de meest dodelijkste dieren in de wereld.

Ze veroorzaken Gele Koorts, Zika virus, Malaria, Dengue (knokkelkoorts) en Japanse Encefalitis. In Nederland word je niet zo snel ziek van een muggenprik. Of je moet er allergisch voor zijn.
Nog even de highlights: prik, mug, niet elektrische mepper, wel elektrische mepper, eitjes, larf, pop, jeuk, nectar, klamboe, ventilator, deet, muggenbeet, wiegen, vampier, goochelaar, gele koorts, zika virus, jeuk, zweetvoetjes.

Tot gauw en let op de Mug! 😉